Green Building: Gloucester Residence

INNOVATION AND DESIGN

Roll mouse over text to view associated image


outside
The ‘Deep Energy Retrofit’ design employed an innovative Larsen truss wall framing system that added space for the addition of 5” of insulation on the exterior. The truss system minimized wood framing and thermal bridging. A gable roof extension system allowed for the thickness increase in the gable-end walls.

The retrofit design strategy employed a ‘house as a system’ approach, considering all of the energy features of the house together, including their interaction with one another.

A new woodstove hot air capture and distribution system is being used as the primary heating system for the house.

A new exterior chimney insulation system is being pioneered on the house.

The interior lighting system, appliances, and other devices were chosen with the goal of minimizing the home’s overall electricity load.